Plan afschaffing stufi leidt tot bezettingen

3 February, 2010

Zijn we even weg wordt er ondertussen weer eens serieus overwogen om de basisbeurs af te schaffen. Het plan om de basisbeurs te veranderen in een sociaal leenstelsel komt eens in de zoveel tijd uit de kast wanneer het ministerie van onderwijs weer geld tekort heeft. De vorige keer dat Plasterk financiële middelen nodig had, om leraren een extra zakcentje te geven, ontweek de student nog net de kogel. Nu zijn er weer kabinetsplannen om twintig procent te bezuinigen op het hoger onderwijs en daarbij is het afschaffen van de stufi voor de tweede kamer een reële optie. Ook de VSNU en de HBO-raad hebben onlangs verklaard dat de basisbeurs wel door een sociaal leenstelsel vervangen kan worden. Voor een honderdtal studenten door het hele land was dit een aanleiding om gezellig ouderwets universitaire ruimtes te bezetten. Niet overal zat de sfeer er even goed in. Zo probeerde in Rotterdam een ijverige student de bezetters van een collegezaal er uit te smijten, door te trekken, te duwen en te bijten. Toch zitten de studenten in Rotterdam er nog steeds terwijl in andere steden de pret snel voorbij was. Naast Rotterdam wordt er alleen nog in Utrecht op de uni geslapen, maar daar heeft men dan ook een groter eisenpakket. Zo willen de Utrechtse studenten met hun Amsterdamse vrienden onder andere dat de reorganisatie van het Ublad niet doorgaat. Iets waar Fokke en Sukke terecht dit over denken.

11 Responses to “Plan afschaffing stufi leidt tot bezettingen”

 1. R.Eques Says:

  Soggen, welcome back! Slapen tijdens universitair stormweer is natuurlijk wel wat jammer.. Zijn er nog soggers die hun basisbeurs (die dus een gift wordt bij het behalen van diploma) nog niet hebben opgebruikt overigens?

 2. Willem Says:

  Goddank, soggen terug.

  @R. Eques: Mijn basisbeurs is op. Gelukkig nog garantiemaanden.

 3. Gelkinghe Says:

  Nou ben ik benieuwd welk percentage van je bezoekers Soggen in de feedreader heeft zitten en daarom snel terugkeert…:-)

 4. R.Eques Says:

  @ Gelkinghe
  Twitter ook goed?

 5. Redactie Says:

  @ R.Eques: nee
  @ Gelkinghe: wij ook

 6. / Says:

  Hier nog één jaartje te gaan, daarna is het ook afgelopen met de basisbeurs…

 7. Ivo Says:

  Soggen weer terug, hulde! Basisbeurs al een tijdje op trouwens…

 8. Dreisler Says:

  Nog één jaartje te gaan, dan is het afgelopen met de lening… maar ach

 9. Hunsucker Says:

  Soggen weer online, mooie dingen!

 10. Beulkamp Says:

  We zijn er weer. Beviel jullie periode van geheelonthouding?

  Prestatiebeurs is ook hier op. En het Ublad lees ik inderdaad nooit, dus dat interesseert me niks.

 11. Baas J Says:

  Gast, ik moet al bijna terug btealen

Leave a Reply