Na drie weken de lul

26 October, 2010

De rechtenfaculteit in Tilburg wil veel studenten blijven aantrekken vanwege het geld dat ze meebrengen, maar slechts een select gedeelte mag vervolgens kwalitatief onderwijs genieten. Dat blijkt uit de maatregel die het bestuur van de faculteit heeft bedacht. De eerste drie weken krijgen alle studenten hetzelfde intensieve onderwijs, vervolgens krijgt iedereen een toets waarna degenen die niet goed scoren verder moeten met minderwaardig onderwijs. Voorzitter van het faculteitsbestuur, Willem van Genugten, legt in de universiteitskrant de reden van het plan uit. “Veel studenten zien het eerste studiejaar als experimenteerjaar. Ze doen vrij passief aan het onderwijs mee. Wij willen ze stimuleren alles uit zichzelf te halen. Studenten moeten op de eerste dag starten met hard werken.” De studentenfracties in de faculteitsraad zijn het niet met de maatregel eens. Volgens hen komt de selectie veel te vroeg in het jaar, wanneer de meeste studenten net op kamers zitten. Daarnaast vinden de fracties de scheiding tussen intensief en extensief onderwijs discriminerend.

23 Responses to “Na drie weken de lul”

 1. Groningen Says:

  Kun je in Tilburg studeren??

 2. JG Krielsen Says:

  Eerlijk gezegd vind ik dit van de gekken. Je bent ingeschreven voor je studie en daarmee heb je recht op alle faciliteiten. Zodra jij het niet meer interessant vindt kan je je als student laten uitschrijven, zelfs inclusief terugbetaling van (een deel van) het collegegeld en pas dan en dan alleen mag een universiteit studenten gaan uitzonderen.
  Tijd voor de minister om zich hierover te buigen en eventueel zelfs een ferme tik uit te delen aan de K.U.T.

 3. PdL Says:

  In Utrecht probeerde we extensief onderwijs zonder aanwezigheidsplicht juist bespreekbaar te maken vorig jaar. Natuurlijk is het bij dit plan niet ter keuze van student, maar ik gok erop dat de groep studenten die de toets niet haalt, en de groep die weinig actief aan het onderwijs deelneemt overlap. Goede maatregel dus, zolang er maatwerk mogelijk is voor studenten die actief aan alle colleges / werkgroepen hebben deelgenomen (voorbereid etc.) en de toets toch niet halen.

 4. V.E.R.Zuipen hoogh! Says:

  En zo is het maar net!

 5. AMBt. Says:

  Wat ze dus eigenlijk zeggen is wij kunnen alleen met genoeg geld weer academisch onderwijs bieden en daarom verdelen wij het geld van iedereen over de beste dertig procent. Zie alleen niet echt het verschil met een honoursprogramma of iets dergelijks. Volgens mij krijgen de meeste studenten die een massastudie volgen nu sowieso slecht onderwijs.

 6. Eventjes off the topic stappend: Says:

  Kan iemand dan eindelijk dat Karaat/Hera filmpje (waarin chick geDPt word) ergens dumpen?

 7. PPK Says:

  @ Eventjes off the topic:

  Hear hear!

 8. Henq Says:

  Ik vind het wel mooi. Niets is irritanter dan in college te zitten met mensen die het allemaal maar matig interesseert. Nog irritanter is het om met die mensen in een casegroep of projectgroep te zitten.

  Aan de andere kant zie ik niet in waarom falers überhaupt nog mogen blijven studeren. Gooi gewoon, zoals bijna alle uni’s in Nederland, statistiek in het eerste blok en wacht tot de ongemotiveerden afvallen. Selecteren aan de poort, maar dan verdekt.

 9. Bastiaan van der Putten Says:

  Statistiek - ha! Belangrijk, voor fietsenmakers.

 10. Alfa Says:

  @Henq

  Alsof elke studie op alle uni’s statistiek in het curriculum hebben, maar dat terzijde.

  Het ligt aan het verschil tussen het reguliere en het ‘minderwaardige’ onderwijs. Er zitten genoeg ongeïnteresseerden in een gemiddelde zaal rechtenstudenten dus wat extra aandacht voor diegenen die er wel hard voor werken is ergens ook wel fair. Hoewel de selectie inderdaad wel erg vroeg komt is er geen wezenlijk verschil met het Honours Programme wat al jaren eerder ingesteld is.

 11. Rino Says:

  Een rechtenfaculteit in Tilburg? Ze hebben daar toch alleen een circus?

 12. van opbeek-lenferink Says:

  @ even off topic

  Nee maar even serieus, het is echt van groot belang dat dergelijke dingen worden gedumpt

 13. Duft Says:

  @henq; is statistiek buiten Delft dan een struikelblok? Grinnik…

 14. Lisa Says:

  ”Veel studenten zien het eerste studiejaar als experimenteerjaar.”

  Pardon? Vind dit echt een idiote uitspraak. De meeste studenten zien het eerste jaar helemaal niet als experimenteerjaar, maar zijn vaak slecht voorbereid op het studeren of hebben een verkeerde studiekeuze gemaakt waardoor ze minder participeren.

 15. R. Says:

  @van opbeek-lenferink

  Als ik dan mag reageren met de woorden van PPK:

  Hear Hear!

 16. The Watcher Says:

  Als men weet dat dit filmpje circuleert zou je toch ook wel de contacts moeten hebben dit te achterhalen, of is het een hoax?

  Geen Amsterdammers hier?

 17. Henk Says:

  Toen ik in het eerstejaar van Elektro aan de TU/e zat, was er ook een apart programma voor de mensen die slechte punten haalden. Als je voor bepaalde vakken gemiddeld niet goed genoeg stond, mocht je niet meedoen met het project, maar moest je in die tijd die je dan vrij had ‘bijles’ volgen in de vakken waar je slecht in was. Leverde je wel meteen extra studievertraging op, maar zo werd je wel geholpen met de vakken die je niet kon volgen (omdat de overstap VWO->TU te snel ging bijvoorbeeld). Maar dat is dus precies het tegenovergestelde van wat ze hier willen doen, de mensen die het al moeilijk hebben, maar laten stikken..

 18. Ringbaan Says:

  Een doel van de UvT is dat ze zich willen specialiseren en uitblinken in bepaalde vakgebieden (recht en economie). Om dat te verwezelijken moet vraag en aanbod goed zijn.
  De UvT biedt en vraagt kwaliteit en niet kwantiteit. Dus als ze het doel hebben om alleen de creme de la creme te behouden om richting Cambridge/Harvard niveau te streven, dan zou de UvT dergelijke redeneringen moeten toepassen. Belangrijk is natuurlijk wel dat dit goed communiceert wordt naar studenten omtrent hun verwachtingen.

 19. Uytgewoogen Says:

  Tilburgse universiteit… Heeft Tilburg eigenlijk een corps?

 20. PhRM Says:

  Ik ken 1 vereniging in Tilburg en die is nog best ok.
  Of het een Corps is? Zal best, alleen niet volgens de ASV…

 21. Magnus Says:

  @ Eventjes off the topic:

  Eens, wie heeft het filmpje?

 22. Sjaars Says:

  Gelukkig hebben wij dat niet in Leiden.
  Maar wel een aanwezigheidsplicht en anders uitsluiting van het tentamen. Dat kan ik best begrijpen, maar dit vind ik echt van de zotten.

 23. PP Says:

  @Sjaars,
  aanwezigheidsplicht? Gozer, dat is praktisch een synoniem voor het hbo!

Leave a Reply