Niet meer met hbo-propedeuse naar universiteit

20 February, 2012


Af en toe komt er ook iets zinnigs uit de mond van onze staatssecretaris van onderwijs. Zijlstra wil de sluiproute naar de universiteit, toelating via een hbo-propedeuse, afknijpen. En dus wordt er ook geen uitzondering gemaakt voor spijthbo’ers die zielig doen over de dreigende langstudeerdersboete in het Vara-programma De Ombudsman (13.30). Volgens Zijlstra is het niveau op de universiteit voor veel hbo’ers te hoog en loopt deze groep te veel studievertraging op. De automatisch toelating tot de universiteit doormiddel van een hbo-propedeuse is volgens de staatssecretaris slecht voor de maatschappij, voor de student zelf en voor andere studenten. Mocht u ooit een werkgroep met zo’n ex-havist hebben gedeeld, dan bent u het waarschijnlijk met Zijlstra eens.


28 Responses to “Niet meer met hbo-propedeuse naar universiteit”

 1. MPdeH Says:

  Mijn vriendin heeft na de HAVO een jaar rechten aan het HBO gedaan, ze vond het een fopstudie en is toen aan de universiteit begonnen. Had haar WO propedeuse in een jaar, en haalt hogere cijfers dan alle VWOertjes die zogenaamd wel voldoende kennis zouden hebben.
  Maar goed misschien is zij een uitzondering.

  Ik ben het er overigens wel mee eens dat dit een vreemde route is, hoor. Havo en HBO is gewoon iets heel anders. Vind het terecht dat HBO-studenten eerst hun opleiding moeten afronden. Daarna kunnen ze wel laten zien in het premaster jaar of ze de uni waard zijn. Halen ze het niet, dan hebben ze altijd een diploma waar ze op kunnen terugvallen. Halen ze het wel, dan hebben ze het beste van beide werelden en (in feite) twee diploma’s op zak.

 2. Mannetje van de Radio Says:

  @MPdeH
  Ik ben het wel met je vriendin eens dat rechten een fopstudie is.
  Verder zou de overstap van HBO naar WO inderdaad een hoge uitzondering moeten zijn en niet een pad voor de luie scholieren die pas op het HBO ‘het licht zien’.

 3. JP Says:

  “Mocht u ooit een werkgroep met zo’n ex-havist hebben gedeeld, dan bent u het waarschijnlijk met Zijlstra eens.”

  Amen!!

 4. -80 Says:

  Fijn om te horen. Momenteel zit in met een oud MBO’er in de werkgroep. Het is geen verkeerde jongen maar hij hoort absoluut niet thuis op de universiteit. Hij haalt zijn vakken door de materialen keer op keer te lezen maar hij heeft geen creatief inzicht.

  Verder mag Zijlstra van mij ook wel andere mensen de toegang tot de universiteiten ontzeggen, met name de niet EER studenten. Het meerendeel spreek geen Engels, heeft geen niveau en wordt, in ieder geval bij mijn studie, gezien als melkkoeien die gewoon een diploma moeten krijgen en terug moeten keren naar hun eigen land zodat de uni geld krijgt. In mijn optiek een verkeerde zaak omdat het gehele niveau van de opleiding daardoor daalt.

 5. Live in de Plexus Says:

  @ -80: Het creatieve inzicht is overgewaardeerd.

  Overigens herken ik “hij haalt zijn vakken door de materialen keer op keer te lezen” bij veel mensen. Vooral onder de geneeskunde studenten zie ik vaak terug dat zij wel kunnen “leren” maar verbanden trekken: hooooooo maar.

 6. Lid Says:

  In de geneeskunde ben je toch meer op zoek naar mensen die verbanden kunnen leggen?

 7. Henq Says:

  Onzin om de weg van hbopropedeuse naar een master te blokkeren, maar we hoeven het ook niet te sponsoren. Als iemand na de overstap te licht blijkt te zijn is dat een risico dat hij zelf heeft genomen. De kneuzen die 3 jaar geleden zijn begonnen zou ik matsen.

  Verder klinkt dit wel logisch allemaal:
  http://www.powned.tv/nieuws/po.....de_st.html

  Ideaal als je jezelf een jaar kunt uitschrijven om na je bestuursjaar weer verder te gaan.

 8. Zo is het ook Says:

  “Mocht u ooit een werkgroep met zo’n ex-havist hebben gedeeld, dan bent u het waarschijnlijk met Zijlstra eens.”

  Ja, als je daar aan begint zegt dat natuurlijk ook gelijk wat over je eigen inschattingsvermogen.

 9. Duft Says:

  Plus dat de route absurd is, je kan een hbo-tje vrijetijdsmanagement (yesyesja daar is ‘ie weer!) een jaartje lang succesvol doen, om daarna zonder enige problemen allerhande mooie Delftse studies te komen vervuilen. Ze kunnen zichzelf er alleen maar mee de financiele vernieling in helpen.

  Je deelt toch ook geen revolvers uit in een mongolenbusje?

 10. pramm Says:

  @Duft

  Heel onredelijk, die laatste zin. Mooi!

 11. Rudolf Says:

  Ach, waarom zou je nog naar de uni? Als het aan Zijlstra ligt, krijg je binnenkort op het HBO ook zo’n mooie universitaire titel, dus zou de overstap het subsidiëren van langstuderen zijn…

 12. Anonymous Says:

  De route helemaal afschaffen vind ik belachelijk, zie bijvoorbeeld ook in de eerste reactie van MPdeH dat er genoeg wél gemotiveerde studenten bestaan die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.
  Stel bijvoorbeeld een selectie aan de poort in voor HBO-propedeusestudenten, met schriftelijke toelatingstesten en motivatiegesprekken, ik denk dat je daar de vrijetijdsmanagement/SPH/CMV/’ik wil met mensen werken’-hbo’ers die totaal niet thuishoren op de uni er wel uit vist

 13. 16jaar Says:

  En als nou iemand 4 jaar op vwo zat, maar wegens omstandigheden dat niet meer kon doen, havo heeft gedaan, hbo p haalt en naar de universiteit wilt? Wat wil je liever een ongemotiveerde vwo’er , of iemand die hbo p en 4 jaar vwo heeft gedaan en zeer gemotiveerd is? Ik vind dit stukje zeer generaliserend en kortzichtig geschreven. Betekent dat elke student die HBO propedeuse heeft gedaan zo is? De attitude die ik hier lees van sommige studenten die vwo hebben gedaan en nu op de universiteit zitten, vind ik beschamend. Je weet nooit wat de ander weet, of is, dus hoe kan jij dat bepalen wat goed of slecht voor diegene is? Ben jij god? Vooroordelen, vooroordelen. Ben je soms bang dat je imago wordt geschaad?

 14. Mr. Klitscko Says:

  Helemaal gelijk man…

  Respect !

 15. Daan Says:

  @16jaar.

  Je hebt helemaal gelijk :)
  Niets toe te voegen!

 16. Kimberley Says:

  Door verevelende gebeurtenissen in mijn jeugd heb ik mijn school erg verwaarloosd. Na het Gymnasium ging het bergafwaarts en heb ik uiteindelijk een VMBO diploma behaald. Na mijn middelbare school ben ik gaan werken omdat ik door omstandigheden niet meer naar school kon. Nu ben ik 25 en ben in september vorig jaar door middel van een toelatingstest aangenomen aan de Hogeschool Rotterdam. Ik heb nu in het eerste jaar mijn P gehaald. Ik wil graag naar de universiteit omdat ik weet dat ik het kan. Dit is toch een perfecte route om toch te komen waar je graag al eerder had willen zijn? Ik snap niet zo goed wat hier nu zo verkeerd aan is. Er wordt erg minachtend gesproken over HBO studenten. Jullie kunnen niet bepalen wie er wel en niet slim genoeg is om naar de universiteit over te stappen.

 17. Mark Says:

  Ik ben het helemaal met Kimberley eens! Ook ik heb wegens privé-omstandigheden mijn VWO-diploma niet gehaald. Uiteindelijk is het ’slechts’ een Vmbo-T diploma geworden. Daarna ben ik gaan werken, omdat ik de motivatie voor school niet meer op kon brengen. Twee jaar geleden (op 21-jarige leeftijd) vond ik weer motivatie en heb ik mijn MBO-diploma gehaald via een avondopleiding. Ondertussen ben ik blijven werken.

  Vorig jaar ben ik begonnen met een HBO-opleiding en ik heb nu, zonder al te veel moeite, mijn Propedeuse in het eerste jaar behaald. Ik twijfel nu heel erg of ik naar de universiteit zal gaan, omdat ik nu uit mezelf wil halen wat erin zit. Ik zou het jammer vinden als dat in de toekomst voor anderen niet meer mogelijk zou zijn.

 18. hettie Says:

  Ben het ook met Mark en Kimberley eens. Al gaat het bij mij allang niet meer om studiefinanciering.
  Met deze regeling sluit je ook ouderen buiten die alsnog gaan studeren !

  Heb zelf dankzij een leuke jeugd en ruim 2 jaar in het opvang circuit van de hulpverlening gezeten te hebben, 21 keer moeten verhuizen. Ondanks een Atheneum advies met de CITO en school advies, wou mijn vader eigenlijk dat ik naar de huishoudschool ging…
  Uiteindelijk mocht ik naar de vroegere MAVO.
  Hier weinig aan gedaan, wel diploma gehaald. Daarna Havo ster (4 en 5 in 1 jaar proppen) gestart, maar door de vele verhuizingen moest ik ermee stoppen.

  Hierna ben ik volledig afgekeurd ! Heb 15 jaar lang er alles aan gedaan om toch te mogen gaan studeren of desnoods een MBO opleiding te gaan doen, maar werd steeds in onbemiddelbaar fase gegooid.

  Nu dankzij goede steun van een vriendin en het lang doorzoeken van alle regels en wetten wvb de bijstandswet een gat gevonden waardoor een HBO of Universitaire studie toch mogelijk blijkt te zijn. Fondsen benaderd, toelatingsexamen gedaan met hoogst mogelijke aantal punten toegelaten. En ben vanaf september HBO rechten student !

  Als zou blijken dat de HBO mij makkelijk afgaat, dat ik de Propedeuse zonder problemen binnenhaal, waarom dan geen Universiteit ? Misschien met extra toelating test , maar het moet wel mogelijk blijven is mijn mening.

 19. Ananda Says:

  Bijna alle HBO studies zijn fopstudies. Ik studeer nu zelf Godsdienst maar wil dolgraag naar de universiteit omdat het niveau hier zo laag is dat je het bijna met een vergrootglas moet gaan zoeken.

 20. Rozjgar Says:

  Slaat nergens op! Ik kom van het MBO, vervolgens mijn HBO-propedeuse gehaald en heb mijn eerste jaar op de universiteit achter de rug met een prima resultaat (85 punten ipv 60). Dus niet alleen mijn propedeuse behaald, maar ook nog is 25 punten van het tweede jaar in mijn eerste jaar. Als ze dat willen afschaffen dan lijkt het me dat daar wat tegenover moet staan bijvoorbeeld afschaffing van het schakelprogramma en HBO’ers direct toelaten tot de master-opleidingen.

 21. geld Says:

  Ik vind dit echt onzin. Vwo’ers zijn echt niet slimmer dan havisten. Logisch dat zij over meer kennis beschikken, maar dat maakt ze niet slimmer. Ik vind dat het via de p echt moet kunnen. Dat bij sommige uni opleidingen een aanvullende eis wordt gesteld naast de p vwo-deelcertificaten is toch voldoende. Dan beschik je over de vereisde kennis of niet soms??

 22. Elsemiek Says:

  spijtig. Op deze manier zal de jeugd niet meer gestimuleerd worden om nog een stapje hoger te gaan. Het is toch juist ontzettend fijn dat jongeren de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen op een universiteit?
  Afschaffen is onverstandig en levert de overheid ook niks op , als het ze daarom te doen is.
  Verder wil de overheid wel dat de jeugd langer op school zit om jeugdwerkloosheid af te remmen, dan is dit wel erg tegenstrijdig.

  erg jammer.

 23. Tony Says:

  Hetzelfde verhaal hier, vanwege een moeilijke jeugd van het VWO naar de oude MAVO gegaan. Op m’n sloffen zonder ook maar één keer geleerd te hebben allemaal achten en negens voor mij examens gehaald. Toen ben ik HAVO begonnen maar daar moest ik wegens omstandigheden stoppen. Vervolgens heb ik vijf jaar gewerkt voor ik weer de mogelijkheid zag om te gaan studeren. Ik heb het MBO overgeslagen en ben via de 21+ toets direct toegelaten op het HBO en ik studeer nu Integrale Veiligheidskunde B aan de Hogeschool Utrecht. Zoals het er nu uit ziet ga ik mijn P dit jaar met gemak halen, ik haal alle studiepunten tot nu toe en de tentamens en projecten vormen niet echt een uitdaging. Ik zit er dus ook aan te denken om volgend jaar naar de Universiteit te gaan wanneer dit nog mogelijk is. Naar mijn mening moet dit kunnen, desnoods alleen voor HBO studenten die al hun 60 studiepunten in het eerste jaar halen.

 24. ballie Says:

  Als ik dit lees, krijg ik de indruk dat de VWO’ers een tikkeltje arrogant zijn.
  Zij voelen zichzelf stukken beter dan een HBO’er die na de Propedeuse binnen komt.
  Er zijn zat mensen die havo hebben gedaan die op een hoger denkniveau zitten dan mensen die vwo hebben gedaan.
  Als je met een redelijke toelatingstest op de universiteit kan komen lijkt dit mij prima. Het gaat uiteindelijk om de mensen die hier afstuderen.

 25. Bart Says:

  Wat een steun voor hoog opgeleid personeel. Het lijkt bija of de minister de samenleving weer wil scheiden.
  En alsof vwo’ers slimmer zijn. Laat me niet lachen. Ik heb 5 jaar op vwo gezeten en ik heb in die tijd zo veel domme mensen ontmoet. Ze haalden allemaal spetterende cijfers omdat ze hard leerden maar werkelijke intelligentie was nauwelijks aanwezig. Dus als we hierom gaan lopen mekkeren: waarom doen we geen IQ test voor alle opleidingen? Met een vooraf afgesproken minimum. Wedden dat de helft van de vwo’ers opeens niet meer kunnen studeren?
  Dus het is absoluut onzin dit door te voeren. Je ontmoedigd hard leren en je kapt ambitie in de samenleving af.

 26. Anonymous Says:

  @Bart: IQ test lijkt me een geweldig plan. Ook voor ministers trouwens..

  Ik moest zelf vanwege persoonlijke redenen van 5vwo naar 5havo overstappen en heb daar afgelopen jaar een 8 gemiddeld op m’n eindexamen gehaald. Ik ga in september met mijn hbo studie beginnen en zou graag nog universiteit doen.
  Mijn vriendin van het vwo is dit jaar met een herexamen geslaagd en hoewel ze inmiddels ingeschreven is bij een studie, heeft ze nog geen idee wat ze wil.
  Wie zou de universiteit liever zien?

 27. Anonymous Says:

  Vermoeiend om elke keer weer mezelf te moeten verdedigen, langzaam aan worden alle deuren voor mij en ik denk nog voor vele andere toekomstige studenten dicht gegooid. Ik ben dus veroordeeld tot het Hbo, want de master toelating is ook afgeschaft, wat een feest.

  Ik ben zelf al vrij vroeg gedropt op het Vmbo. Ik heb na 4 jaar verveling eindelijk de Havo bereikt en ook hier zit ik niet op mijn plek. Vwo doen? Kan, maar na 6 jaar middelbare school kan ik er de motivatie niet meer voor vinden. Aangezien ik al een aantal jaar weet dat ik rechten wil gaan studeren en het dus hoe dan ook ga doen, vind ik het ontzettend vervelend dat ik met dank aan dit geweldige kabinet aan alle kanten geblokkeerd word. Strengere toelatingseisen zijn naar mijn idee een beter idee, kijk is naar de cijfers, geef een toets, bekijk de motivatie van een leerling is, maar afschaffen vind ik echt belachelijk.

 28. Roger Says:

  Ik erger me behoorlijk aan de mening van velen dat alle HBO opleidingen fopstudies zijn. Dat kan ik ook zeggen over universitaire opleidingen als Theologie of Kunstgeschiedenis. Ik zou eens gaan kijken bij HBO opleidingen als Luchtvaarttechnologie of Technische Natuurkunde. Natuurlijk zijn er zwakke HBO opleidingen. Dat wil echter niet zeggen dat ze dat allemaal zijn.

Leave a Reply