Vervolging en vrijspraak na doodrijden student

16 January, 2013

Wij lezen te vaak berichten over studenten die zijn omgekomen bij een ongeluk. Veel te jong overleden omdat studenten nu eenmaal de zwakkere verkeersdeelnemers zijn. Lopend of op de fiets ben je geen partij voor een opgefokte malloot die met 120 km/u door de bebouwde kom scheurt of een huisvrouw die met haar hoofd bij de boodschappen, radio, vrienden, in haar telefoon, in ieder geval niet op de weg is. Het eindigt eigenlijk ook altijd hetzelfde. Student dood, familie en vrienden verscheurd van verdriet en de dader na twee uur schoffelen en een paar tientjes afgetikt te hebben terug achter het stuur. Cognitieve dissonantie en fundamentele attributiefouten doen binnen no-time hun werk en zo leeft de dader nog lang en schuldvrij. Wij verwachten dan ook weinig gerechtigdheid wanneer we lezen dat het OM de automobilist besluit te vervolgen die dik een jaar geleden de actieve sociologie-studente Maaike Ligtenberg voor de ogen van haar studiegenoten doodreed. Dat wordt waarschijnlijk twee weken rijverbod, want iemand zijn rijbewijs permanent afnemen na zware nalatigheid is blijkbaar veel moeilijker dan iemand zijn wapenvergunning invorderen na eenzelfde soort nalatigheid. Wij vragen ons alleen af waarom?
Update: Het OM rondde deze week nog een onderzoek naar twee studerende verkeersslachtoffers af. De Nijmeegse studenten Tom Aalmers en Tara te Slaa, die gelijk na hun introductieweek werden overreden, bleken zelf debet aan hun dood door ’s nachts op de weg te gaan liggen. De automobilist die zelfs nog extra rustig reed vanwege de mist die er hing treft dan ook geen blaam en wordt niet vervolgd.

13 Responses to “Vervolging en vrijspraak na doodrijden student”

 1. just Says:

  http://www.telegraaf.nl/binnen.....pje__.html

 2. Nostadjer Says:

  @just is dat een studente? Heb ik het filmpje langs kunnen zien komen?

 3. Janmetlangeachternaam Says:

  Wie heeft gebruikersnaam en wachtwoord van de uffen almanak? Schijnt al gekraakt te zijn..

 4. Flying spaghettimonster Says:

  @Nostadjer Ja, en ja.

 5. JG Krielsen Says:

  http://nos.nl/op3/artikel/4633.....-door.html

 6. sticht Says:

  Hey rechtenpikken, welke landen komen in aanmerking om naar toe te verkassen als ik mijn studieschuld over 5 jaar niet wil terugbetalen?

 7. Zo heurt het Says:

  Angola en Somalië

 8. TRC Says:

  Hoeveel van dat geld, dat terug in het onderwijs wordt gestopt, komt ook daadwerkelijk terecht in het hoger onderwijs? En hoeveel verdwijnt in het afvoerputje?

 9. Vierde Belastingschijf Says:

  Angola it is

 10. Anonymous Says:

  dit is wel erg kort door de bocht om gewoon zo te zeggen dat ze er elf om gevraagd hebben. Heel erg om zo’n oordeel te vellen terwijl jullie de achtergrond absoluut niet weten!
  moeder van Tara

 11. Jaspers Says:

  Beste schrijver/schrijfster,

  Is het mogelijk om dit artikel te verwijderen al dan niet aan te passen? Ik vind het erg ongenuanceerd om te zeggen dat Tom en Tara schuldig zijn aan hun eigen dood en zal het erg op prijs stellen wanneer jullie bereid zijn dit terug te nemen. Zeker omdat er al eerder is aangegeven dat dit bericht niet door de beugel kan.

  Met vriendelijke groeten,
  vriendin van Tom

 12. Bea Says:

  Wie de minste feiten weet, schrijft de meeste onzin.

  Tom en Tara zijn niet ‘op de weg gaan liggen’

  Moeder van Tom

 13. thlabp Says:

  miami dolphins helmet hat company latest trend dresses for girls

Leave a Reply