Nominaal is nogal schraal

20 January, 2013

De Erasmus Universiteit Rotterdam zocht begin deze maand trots de media op met de eigen evaluatie van hun Nominaal=Normaal-project. Rector Magnificus Henk Schmidt stelde op basis van de uitkomst dat “het wel degelijk mogelijk is een ambitieuzer studieklimaat af te dwingen.” De pilot is volgens de universiteit dan ook een succes en zal snel bij alle opleidingen worden ingevoerd. Spijtig genoeg dwingt N=N alles behalve een ambitieus studieklimaat af. Want hoewel de regels aan de ene kant strenger zijn (alle zestig studiepunten in een jaar anders volgt een bindend studieadvies) zijn ze ook erg versoepeld, want elk vak mag gecompenseerd worden. Schoolser kan het niet. Een gemiddeld curriculum bevat zowel struikelvakken als vakken die zonder enige inspanning gehaald worden. Zo vallen bij psychologie veel studentes over statistiek, maar dat is nu geen enkel probleem meer, gewoon even extra empathisch gevoelens reflecteren bij het vak gespreksvoering en ze compenseren zo die 4 met een 8. Waar tot nu toe in Nederland nog enigszins blind gevaren kon worden op de kwaliteit van een universitair diploma, doet een werkgever er straks goed aan EUR-afgestudeerden te vragen hun cijferlijst bij een sollicitatie mee te sturen. De universiteit stapt hier nogal makkelijk overheen. Je hebt al die kennis over al die vakken eigenlijk ook helemaal niet nodig, stellen zij. Maar de universiteit is ook helemaal niet gebaat bij uitval, de universiteit is gebaat bij studenten die snel geld opleveren. Net als de kortetermijndenkende overheid die gewoon puntjes wil scoren op OESO-overzichten. Gelukkig is er de LSVb om ons te wijzen op de cijfertjes achter de cijfertjes. Want de universiteit zegt: kijk het aantal studenten dat nominaal het eerste jaar heeft gehaald is verdubbeld of zelfs verviervoudigd. Terwijl daar niet bij wordt gezegd dat de helft van de studenten daar de compensatieregeling voor nodig had. Bij bestuurskunde heeft zelfs vier op de tien studenten twee of meer onvoldoendes voor een bloktoets gecompenseerd. Daar zitten twee studenten tussen die 5 van de 11 toetsen hebben gecompenseerd (zie blz 51 van het rapport). Hoezo is dat een ambitieuzer studieklimaat?
Update I: EUR vindt N=N unique selling point.
Update II: om een antwoord te geven op de vraag die regelmatig in de reacties wordt gesteld: ja, als het vak wordt gecompenseerd krijgt de student studiepunten voor dat vak en wordt het als afgerond beschouwd. Zie bijvoorbeeld het onderwijs- en examenregelement van bestuurskunde. (even zoeken op compensatie.)
Update III: Prof. dr. I.J.M. Arnold, opleidingsdirecteur en vice-decaan aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam, munt een nieuwe geuzenaam voor de LSVb: de langstudeerdersvakbond. Verder schrijft hij veel, maar zegt hij weinig op zijn weblog. Compenseren voor toetsen is volgens hem prima want een tentamen is maar een momentopname en we moeten niet op individuele vakken focussen, maar het grotere geheel van de studie zien. Daarnaast werkt het ook prima op de middelbare school en in andere landen.

93 Responses to “Nominaal is nogal schraal”

 1. Berber Says:

  Is het niet zo dat de compensatiemaatregel alleen geldt voor het BSA? Ik neem toch aan dat je geen EC kan krijgen als je een vier haalt en het vak dan ook het volgende jaar nog een keer dient te volgen.

 2. JG Krielsen Says:

  *ouwe lullen stem opzet* In mijn tijd bestonden compensatieregelingen nog heel niet.

 3. JG Krielsen Says:

  off-topic: Neee, neeee, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  dit

 4. sticht Says:

  Is er al een universiteit die dit bij echte studies zoals de betawetenschappen heeft geprobeerd?

 5. Zo heurt het Says:

  Nee, Delft heeft BSA van 45.

 6. Henk Says:

  haha wat een kutrapport, elke keer onderstrepen dat er ook studenten zijn die GEEN gebruik hebben gemaakt van de compensatie- of herkansingsregeling. En dan ook iets proberen te bewijzen op basis van bijgehouden dagboeken, zijn deze mensen echt zo naïef?

 7. BenBode Says:

  @ Berber, hoe treurig het ook is. Je mag serieus een vier halen voor elk statistiekvak, of wat voor vak dan ook, en gewoon je bul halen. Vak wordt als gecompenseerd afgetekend en daarmee is het klaar.

 8. Zo heurt het Says:

  @BenBode, dat is een grap toch? En ik maar denken dat het niet treuriger kon.

 9. Sjakie Sjaars Says:

  @sticht: als ik het me goed herinner, wordt N=N ook bij econometrie toegepast (de enige bètastudie in Rotterdam). Cijfers van die faculteit kan ik zo één-twee-drie niet vinden helaas.

 10. Leidse kip Says:

  Hier in Leiden gebeurt het ook. Neem de studie BFW, alles mag gecompenseerd worden. Bij Wis/Nat is het vooral handig om vriendjes met de docent te zijn, die geeft je dan nog wel even een extra mondelinge kans…

 11. JG Krielsen Says:

  Nieuwsch! Hou Raad van State even in de gaten: negatief advies over rechttrekken bachelor hbo/wo en promoveren.

 12. JG Krielsen Says:

  Deze bedoelde ik. Ze hebben zelfs een mobiele site: http://raadvanstate.nl/advieze.....ary_id=153

 13. JG Krielsen Says:

  Hatseflats: http://ans-online.nl/nieuw/raa.....s-geen-wo/

 14. Student Says:

  Ja, er mag gecompenseerd worden op de EUR. Maar de voornaamste reden waarom dit nodig is, is het beperkte aantal herkansingen (voor sommige studie in ieder geval). Als je maar 3 herkansingen hebt (en zeker in je eerste studentenjaren haal je niet veel punten op de regulier tentamens) dan kies je dusdanig dat je eventuele onvoldoende wordt gecompenseerd. Het jaar erop herhaalt dit zich, en voor je het weet is het de keuze tussen een jaar langer over je bachelor doen om 2 onvoldoendes weg te werken of je bul te halen (in mijn geval dan).

  Achteraf natuurlijk spijt dat ik 2 onvoldoendes heb, maar toch een leuke eerste 3 jaar gehad. Ben toen snel afgestudeerd vanwege de langstudeerboete, wat helaas niet nodig bleek…

 15. Delftenaar Says:

  @Student: MAAAAAARR 3 herkansingen? Jezus…. (en ja, ik neem aan dat je “tentamenmogelijkheden” bedoelde)
  Ik heb het op moeten zoeken; wat een onzin zeg die compensatieregeling bij de EUR, moeten ze hier niet proberen…

 16. Peter Says:

  Op de rechtenfaculteit krijg je twee herkansingen in je eerste jaar (één over de eerste twee tentamens, één over de laatste zes tentamens) en mag je maximaal twee 5′en compenseren als ik me niet vergis (een 4 mag je niet compenseren). Als je dus de eerste twee tentamens een 4 hebt gehaald, kun je vertrekken.

  Bovendien moet je aan het eind van het jaar een 6,0 gemiddeld staan (5,99 is te weinig).

  De regels verschillen per faculteit, maar persoonlijk vind ik deze regeling van de rechtenfaculteit heel redelijk.

 17. Nostadjer Says:

  Maar wat is compenseren nu precies? Compenseren voor je BSA, maar je moet vak later nog wel halen? Of je hoeft het vak nooit meer te maken?

 18. Treinstudent Says:

  Ik lees met enige verbazing dat de compensatiemogelijkheid ook geldt op de rechtenfaculteit (hoewel de fietsenmakers onder u de rechtenstudie juist als een usual suspect voor deze praktijken zien). Heeft de EUR wel nagedacht over de mogelijke gevolgen voor het civiel effect?

  Een rechtenbul moet civiel effect hebben om toegang te verlenen tot de togaberoepen. De Advocatenwet bijvoorbeeld eist dat een advocaat in spe met goed gevolg zijn rechtenstudie (bachelor + master) heeft gevolgd. Ha denk je, zolang je de titel maar hebt dan maakt een 5 voor een aantal vakken niet uit. Dat is dus niet zo. Het Besluit beroepseisen advocatuur eis dat er tentamen is gedaan in de belangrijkste rechtsgebieden (privaatrecht, strafrecht etc.). De orde heeft samen met de universiteiten afgesproken dat studenten minstens “grondige kennis van en inzicht in” deze rechtsgebieden heeft verkregen. Ik kan mij niet voorstellen dat een 5 - al is het er maar een - dit criterium door staat,

  De regel - beste Peter - is dus allesbehalve redelijk. Denk je afgestudeerd te zijn en uitzicht te hebben op een baan (als wij aannemen dat advocatenkantoren bereid zijn om het gebruik van die compensatieregeling bij hun toekomstige werknemers te gedogen; er wordt standaard om een cijferlijst gevraagd), kan je vervolgens niet beedigd worden. Bedankt Rotterdam. Ik ken de details van de compensatieregeling maar ik mag toch hopen dat je de te compenseren onvoldoendes voor het BSA alsnog voor krijgen van je bul alsnog gewoon moet ophalen?

 19. Treinstudent Says:

  Met andere woorden wat Nostadjer zich al heeft afgevraagd. Wie weet meer?

 20. JG Krielsen Says:

  @treinstudent: Orde van Advocaten aanschrijven en vragen om een uitdrukkelijk oordeel over deze praktijken? Eventueel zelfs een open brief of een opiniestuk in de krant?

 21. Treinstudent Says:

  Kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben in OER van de rechtenfaculteit gaan neuzelen (http://www.esl.eur.nl/onderwijs/facultaire_regelingen_en_scriptie_eisen/onderwijs_en_examenregelingen_oer/bachelor_2012_2013/). Conclusie: artikel 6 bepaalt dat alle tentamens met goed gevolg moeten zijn afgelegd voor het bachelordiploma. Gelukkig maar voor de Rotterdamse rechtenstudent dat hij niet met een fopbul kan afstuderen.

 22. Treinstudent Says:

  @Krielsen; de brief aan de orde of de krant laat ik maar na dit onderzoekje voorlopig zitten (zat een half uur geleden ook in die richting te denken). Voor de zekerheid zal ik mijn lezing even voorleggen aan een paar maten op de EUR. Ik baal stiekem wel een beetje. Het had een mooi relletje opgeleverd!

 23. Treinstudent Says:

  Nu ik toch bezig ben: je kan wel je economiebachelor met onvoldoendes halen als ik deze pagina moet gevolgen: http://www.eur.nl/ese/informat.....mpensatie/
  Helaas kan je toekomstige werkgever de onvoldoendes op je officiële cijferlijst zien. Ook kunnen de compensaties invloed hebben op de toelating voor een master (de PwC honoursmaster kan je dan in ieder geval vergeten). Ik zie het al, die compensatieregeling is er om de zwakke broeders voor de master uit te laten stromen.

 24. lullemans Says:

  Ik wil hierbij aangeven dat het ook bij International econometrics ingevoerd is, erg taai.

  Het voelt alsof we gelijkgetrokken worden met psychologie.

 25. zovre lioptor Says:

  Loving the info on this website , you have done outstanding job on the content.

 26. Botox Nederland Says:

  I gotta favorite this site it seems very beneficial extremely helpful

 27. accappatoio uomo Says:

  You are my inhalation, I possess few blogs and often run out from post :). “Actions lie louder than words.” by Carolyn Wells.

 28. Oud Hollandse snoep Says:

  Thankyou for this post, I am a big big fan of this website would like to proceed updated.

 29. Nieuwsfotograaf uit Breda Says:

  naturally like your web-site however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I’ll surely come again again.

 30. möbelfolie betonoptik Says:

  Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have found out so far. But, what in regards to the conclusion? Are you positive concerning the supply?

 31. Poolfolie Says:

  I do like the manner in which you have framed this issue plus it really does offer me some fodder for consideration. Nevertheless, because of what I have experienced, I simply just wish as the actual remarks pack on that individuals continue to be on issue and not get started on a tirade of some other news du jour. Yet, thank you for this outstanding point and whilst I can not really go along with this in totality, I regard your standpoint.

 32. Aufstellpool Says:

  I see something really special in this site.

 33. Aufstellbecken Says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to find somebody with some unique thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s needed on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing something new to the web!

 34. shisha tabakfrei Says:

  Fantastic web site. Plenty of useful info here. I¦m sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thank you in your effort!

 35. beste mc hosting Says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 36. kbc head office Says:

  It’s laborious to find educated people on this topic, but you sound like you understand what you’re speaking about! Thanks

 37. Groen Nieuws Magazine Says:

  Enjoyed reading through this, very good stuff, thanks. “Shared joys make a friend, not shared sufferings.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 38. Groen Nieuws Online Says:

  Good write-up, I¦m normal visitor of one¦s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 39. Nieuwsfotograaf Brabant Says:

  As soon as I observed this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

 40. forever spray aloe vera Says:

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange agreement between us!

 41. kbc official website Says:

  In the grand pattern of things you’ll get an A just for effort. Exactly where you confused everybody ended up being on the particulars. You know, it is said, details make or break the argument.. And it could not be much more correct here. Having said that, permit me inform you just what did work. Your writing is certainly extremely powerful and that is probably why I am taking an effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Second, while I can certainly see a jumps in reasoning you come up with, I am not necessarily certain of just how you appear to unite your details that produce the actual conclusion. For right now I will, no doubt yield to your position but hope in the near future you actually connect your dots better.

 42. singles day omzet Says:

  Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 43. Kroonluchters Says:

  I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 44. Houtskool BBQ Says:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 45. Busdjif Says:

  real viagra without a doctor prescription amoxicillin without a doctor’s prescription - how to get prescription drugs without doctor
  buy anti biotics without prescription https://withoutdoctorprescription.com/#
  amoxicillin without a doctor’s prescription

 46. Kunststof bewerken Says:

  Very clear internet site, appreciate it for this post.

 47. school holiday Says:

  I have been examinating out some of your articles and it’s pretty clever stuff. I will definitely bookmark your website.

 48. judi online Says:

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 49. togel online Says:

  Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

 50. Clomid Says:

  buy clomid - clomid buy cost of clomid
  clomid online https://clomidrt.com/#
  where to buy clomid

 51. intermittent fasting Says:

  Some truly good posts on this internet site, thanks for contribution.

 52. vvs watch Says:

  I love your writing style really loving this site.

 53. schakelarmband Says:

  This website is my inspiration , rattling good pattern and perfect content material.

 54. Stromectoli Says:

  ivermectin 1 - generic ivermectin for humans ivermectin cost uk
  ivermectin 3mg tablets price https://stromectoli.com/#
  ivermectin syrup

 55. Oldtimer Huren Says:

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 56. 购买 Instagram 粉丝 Says:

  I really like your writing style, fantastic information, thankyou for putting up : D.

 57. clay brick tiles Says:

  I simply wanted to develop a quick message so as to appreciate you for those splendid tactics you are writing at this website. My time consuming internet research has finally been rewarded with professional insight to exchange with my visitors. I would admit that most of us readers are undoubtedly blessed to exist in a magnificent network with so many perfect professionals with very helpful tricks. I feel very much lucky to have come across your site and look forward to some more cool times reading here. Thank you again for all the details.

 58. totalcost.io Says:

  Once time in 10 months, people in the U.S. wish to change their technical devices. Any people do not want to wait until winter sell-out and are buying new freezers, fridges, and coffee machines. There are a lot of producers of TV, drying machines and other technical devices, which you may find on the Internet. Some of the people all over the world prefer to use new brands.

  At totalcost.io you can find information about devices, which use the low cost of electricity. In this year, it is very important for consumers do not pay a lot for electricity. On the web link, you can view a catalog of different brands of famous devices. More and more purchasers like to choose Nutone AER80LWH. If the family is young, the best way to use Sharp SJG2351FS in an apartment. When cold is coming, people are thinking about different dehumidifiers, one of them is Ivation IVALDH30PW. This web-page is very useful, while on the main pages you can search price dynamics for different instruments.

  You can search different household appliances [url=https://totalcost.io/en/us/products/residential/ventilating-fans/10273441/]Fantech FR 100[/url] here. If you do not know, where to find the settings of Sunlite 81200-SU, it is possible to do on web pages. Guys could find in the description all helpful specifications, which may help them to search the best good. If you prefer find and use Midea MAD50S1QWT, information about places of buying you can search too. You could get a good with the help of some Post or UPS.

  It is not a secret, that a lot of restaurant owners wish to find and make a purchase of a dishwasher. There are a lot of options of dishwashers in our days. In our opinion, one of the best is Miele G 5056 SCVi SFP. Price in all and data about a tax of Miele G 5056 SCVi SFP you can find on the page of these good.

  This company has contacts with different producers of home devices. On the main page [url=https://totalcost.io/en/us/products/residential/light-bulbs/10309456/]EcoSmart ECS B1140WE950DIME12CLR3PKBL[/url] here, you may find needful goods and information about popular models of new devices. A lot of them after 2021 think to reduce prices. On the website, you could find goods for the kitchen and get information about popular models, their characteristics, and analysis. Some people do not know, which characteristics have Air King EVD, but you should read a lot of information about it on the page of these good.

  Nowadays different companies suggest clients take their goods from the web shops, but if you desire to select a good with a rebate, it is better to find useful information about it on the website. All information about Filtrete FAP-C02-F2 Room Air Cleaner you can also read in a chapter on room air cleaners.

 59. Barbecook barbecue rooster Says:

  Hi there, simply become alert to your weblog through Google, and located that it’s truly informative. I’m going to be careful for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous other people shall be benefited from your writing. Cheers!

 60. Nolvadex Says:

  tamoxifen side effects forum - who should take tamoxifen tamoxifen hot flashes
  tamoxifen side effects forum https://nolvadexstart.com/#
  does tamoxifen cause weight loss

 61. TrasobaSmose Says:

  Настоящие дипломы на yesdiplom.ru

  Дипломы среднего специального образования на настоящий день попросту лишняя бумажная папка. Но не всегда. Во многих компаниях, чтобы занять более высокую должность, требуется эта самая бумажка и без неё не получится вовсе. Даже если у Вас большой опыт работы, даже если присутствует многолетний стаж и рекомендации, нет корочки — нет должности, к сожалению. Задумывались о покупке диплома? Отправляйтесь на yesdiplom.ru уже сейчас.

  По теме [url=https://www.yesdiplom.ru/%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8%d1%82%d1%8c-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc-%d1%81%d1%81%d1%81%d1%80/]купить диплом СССР отзывы[/url] мы с удовольствием Вам окажем помощь и расскажем, как не попасться в ловкие руки аферистов. Приобретение диплома — дело не повседневное, их не реализуют в простых супермаркетах. Их печатают на заказ, с внесением в Реестр, а ещё с Вашими личными данными. Используя при этом качественный материал, краски, бумагу, печати и всё сопутствующее. Потому, на каждом углу Вы не найдете покупку дипломов и можно подумать, что всё нечестно.

  На веб портале yesdiplom.ru можно заказать любой диплом с оригинальными знаками и мокрыми печатями. Доставка осуществляется по всем регионам РФ, но от Вашего места нахождения будет решаться длительность времени доставки диплома. Например, в Москве, может быть изготовление и доставка диплома всего за один день. Обратите внимание, оплата только при получении! Если у вас попросят предоплату, стоит насторожиться, скорее всего, это мошенники.

  Чтобы [url=https://www.yesdiplom.ru/%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0/]где купить дипломы магистра[/url] как можно скорее, оформляйте заказ только на надежном сайте. Мы - yesdiplom.ru уже много лет в данной сфере и предоставляем свои услуги, у нас большое количество постоянных клиентов и хороших отзывов. При оптовом заказе предоставляются скидки. Абсолютная конфиденциальность, мы не раскрываем персональные данные наших покупателей никому и не при каких условиях, можете быть спокойны.

  Каждый заказ изготовляется индивидуально с учетом всех Ваших желаний. А после выполнения заказа, мы отправляем покупателю образец будущего диплома на электронный адрес. После одобрения, мы выходим на печать и присылаем Вам заказ. По любым возникшим вопросам звоните по контактному номеру телефона +7 926 87-12-78 или жмите на обратный звонок. Мы с радостью Вам дадим рекомендации.

 62. giropractor rotterdam Says:

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 63. Stromectol Says:

  cost of ivermectin 1% cream https://stromectolivermectin19.com/#
  ivermectin pills

 64. Davidpiose Says:

  Материалы о природе, странах и городах, животных на interessno.ru

  Любознательным личностям, которые интересуются планетой Земля, разными материалами, флорой и фауной, странами — мы образовали следующий веб портал interessno.ru в сети интернет. Заходите к нам и Вы не пожалеете, потому что мы подобрали все самые любопытные факты и выкладываем ежедневно новые уникальные статьи.

  Увидеть [url=https://interessno.ru/2019/11/21/interesnye-fakty-o-garri-pottere/]факты о гарри поттере[/url] можно прямо сейчас на указанном интернет портале. Для Вашего комфорта, все статьи разделены на темы: интересное, страны и города, природа и известные люди. «Интересное» - это обычные житейские темы, которые вызовут интерес любого обычного человека нашей Планеты. К примеру, интересные факты о: мамонтах, биологии, пиратах, физике, ветре, кукурузе и многое, многое другое. Открыв любую тематику, Вам будет доступны разные пронумерованные факты, а также фотографии и видеоролики на данную тему.

  Информация про [url=https://interessno.ru/2019/10/16/interesnye-fakty-o-volkah/]интересные факты из жизни волков[/url] уже на данном сайте. В теме “Природа” возможно почитать про: подсолнухи, дятлов, волков, про ос, про черепах, о дождевых червях, зебрах, бобрах, лисах, комарах, об экологии и многих других представителях животного мира. Животные — это большая часть нашего мира, после человека разумного. Для людей, которые интересуются ими все материалы будут очень увлекательны.

  Страны и города - очередная тематика в нашем паблике. Для любителей путешествий это драгоценная находка. Читайте про: Великобританию, Францию, Древний Рим, Алжир, Афганистан, Черногорию, о Брунее, Хорватии, Фиджи, Джибути, Киргизии, Мали и других странах. Вообще-то, легче перечислить то, чего нет на interessno.ru в прямом доступе, чем всё, что там есть. Мы рады видеть Вас на представленном сайте.

 65. kbh game Says:

  That is really attention-grabbing, You are a very professional blogger. I have joined your rss feed and look forward to in the hunt for more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 66. Canadaol Says:

  amoxicillin without a doctor’s prescription - cat antibiotics without pet prescription pain meds without written prescription
  dog antibiotics without vet prescription https://canadadrg.com/#
  prescription without a doctor’s prescription

 67. Nioolsik Says:

  legit canadian pharmacy - rx online pharmacy canadian pharmacy levitra value pack
  pharmacy websites https://safedrg.com/#
  canadian pharmacies

 68. CanadaPio Says:

  canadian drugs online - buy prescription drugs from canada cheap online canadian drugstore
  prescription drugs without doctor approval

 69. RasnamNiz Says:

  3Д печать металлом Москва msk.nktech3d.ru

  Представляем Вашему вниманию сервис 3 D печати любой сложности. Проводим работу как с небольшими проектами, так и с государственными производствами уже почти семь лет. Сотрудничаем с индивидуальными лицами и огромными государственными учреждениями. Ищем подход к любому заказчику и заказу индивидуально. Мы работаем со всей РФ, в режимe онлайн и отправляем товары различными способами.

  Все тонкости про [url=https://msk.nktech3d.ru/lite-reziny]литье из полиуретана на заказ[/url] можно узнать на нашем сайте. На онлайн портале msk.nktech3d.ru возможно увидеть все наши услуги, прайс лист, типы работ, материалы о доставке и оплате, а также контакты данной фирмы. Звоните по номеру телефона, упомянутом на сайте и наши консультанты помогут Вам по всем вопросам, дадут профессиональную консультацию и разложат детали по ценам заказов.

  Мы делаем 3 Д печать полиамидом, фотополимером по технологии MJM, резиной, а также литье резины, 3D сканирование и многое другое. Узнать цены на наши услуги можно в соответствующем разделе. Подбирайте необходимый вам вид печати и кликайте на тему с расценками. Также на сайте msk.nktech3d.ru Вы можете оставить заявку на расчет заблаговременной стоимости, и мы дадим ответ Вам в продолжение 20ти минут.

  Все подробности узнать про [url=https://msk.nktech3d.ru/]печать на 3д принтере в москве[/url] можно по номеру телефона +7(495)374-80-98 с 10:00 до 19:00 по будням. Оправляйте письма на наш электронный адрес в любое время и день. Наши специалисты давно работают в представленной области и имеют отличный опыт работы с кучей хороших отзывов. Что позволяет нашим постоянным покупателям приходить к нам снова и приглашать с собой близких или коллег.

  У нас в штате самое новейшее инновационное печатное оборудование, которое дает нам воспроизводить любые цели. Очень важное для нас — это слышать своих заказчиков, а для них — четко изложить свою цель, с указанием всех мелочей. И мы собственноручно подберем для её решения подходящую технологию и нужные материалы. Итоговая цена 3D печати зависит от габаритов объекта, его материала и других деталей.

  Загляните в нашу галерею выполненных работ и узнайте их цены. Все фотографии реальны и имеют описание, чтобы Вы могли быстрее понять что и как выглядит в жизни. Оплата происходит либо наличным, либо безналичным расчетом, что сейчас более актуально. Номер счета мы отправляем на Ваш Email и после поступления денежных средств, наш оператор перезвонит Вам, чтобы уточнить все детали доставки. Доставка возможна разными методами: самовывоз, курьерской службой по МСК и СПБ, по всей России СДЭК или разными ТК.

 70. Stromectol Says:

  where to buy ivermectin - ivermectin price uk buy ivermectin cream
  ivermectin lice oral https://stromectoldrg.com/#
  ivermectin pills canada

 71. dance Says:

  You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this topic to be really something that I think I would by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for me. I’m having a look forward in your subsequent publish, I?¦ll attempt to get the hold of it!

 72. kumpulan game Says:

  I will right away seize your rss as I can not to find your
  e-mail subscription link or e-newsletter service. Do
  you have any? Kindly allow me understand in order that I may subscribe.
  Thanks.

 73. Energy Healing Method Says:

  I?¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this information So i?¦m satisfied to express that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indubitably will make sure to do not overlook this website and provides it a glance on a relentless basis.

 74. Oiksdodo Says:

  plaquenil online hydroxychloroquine for sale over the counter hydroxychloroquine tablets ip 400 mg
  plaquenil cost in canada https://plaquenilsnw.com/#
  plaquenil 100mg tablets

 75. rumoquin nf Says:

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  violation? My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself
  or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without
  my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

 76. um curso em milagres em portugues Says:

  I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome weblog!

 77. adultfriendrfinder espana Says:

  I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your website.
  It seems like some of the text within your content
  are running off the screen. Can someone else please comment and
  let me know if this is happening to them as well?

  This might be a issue with my web browser because I’ve had
  this happen before. Kudos

 78. renovlies behang Says:

  I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 79. Thee Recepten Says:

  Thanks for helping out, superb information. “Whoever obeys the gods, to him they particularly listen.” by Homer.

 80. Cocktails zonder Alcohol Recepten Says:

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 81. dowody zdrady Says:

  My brother suggested I might like this web site. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine just how much time I
  had spent for this information! Thanks!

 82. sex finding app Says:

  I believe what you said was actually very reasonable. However, consider
  this, suppose you were to write a awesome headline?
  I am not suggesting your information is not good., however suppose you
  added something that grabbed people’s attention? I mean soggen » Blog Archive » Nominaal is nogal schraal is a
  little boring. You ought to peek at Yahoo’s home page and see how they create news titles to grab people to open the links.
  You might add a related video or a related picture or
  two to get people interested about everything’ve written. In my opinion,
  it might bring your posts a little bit more interesting.

 83. web page Says:

  I’m really enjoying the design and layout oof your blog.
  It’s a very eawsy on the eyes which makes it much more pleasant for me to cme here and visit more often. Diid you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!
  web page

 84. iptv set top box best buy Says:

  https://friendzz.co/MarkShow

 85. cooler-store Says:

  Hello there! I could have sworn I’ve visited your blog before but after going
  through some of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I came across it and I’ll be bookmarking it
  and checking back frequently!

 86. Buidyjd Says:

  ivermectin buy ivermectin australia

 87. http://bookmarkpark.com/ Says:

  First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if
  you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts
  prior to writing. I have had difficulty clearing
  my thoughts in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out
  how to begin. Any suggestions or hints? Kudos!

 88. kids safe rodent trap Says:

  Good V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 89. Adultfriefinder Says:

  Thank you for some other wonderful article. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.

 90. https://images.google.hu/url?q=https://mayalounge.net/ Says:

  Your style is really unique in comparison to
  other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this
  web site.

 91. 酒吧台中 Says:

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it ;
  ) I’m going to revisit once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 92. ventolin Says:

  -
  https://ventolinfast.com/#

 93. renovlies behanger Says:

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

Leave a Reply