Groningse studente blijkt FARC-lid

3 September, 2007

De Colombiaanse, linkse guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdmachten van Colombia) blijkt een Nederlandse studente als actief lid te hebben. De Groningse studente Spaans, Tanya Nijmeijer, moest vluchten toen het Colombiaanse leger de plek waar zij met haar eenheid bivakkeerde aanviel. Het dagboek van de studente bleef achter. Hierdoor weten we dat het meisje vertaalster was voor het Oostelijk Blok van de FARC. Nijmeijer ging in 2000, ondanks een negatief advies van de RUG, naar Columbia om deel te nemen aan de Caravana por la Vida, een vredeskaravaan die het initiatief was van enkele tientallen kleine internationale organisaties. In een interview met de universiteitskrant van Groningen vertelde ze naar terugkeer: “Ik heb beloofd met kerst in Colombia te zijn. Dat ga ik doen ook. Ik denk dat ik daar meer kan doen. En gevoelsmatig ben ik ook liever daar dan hier.” Uit haar dagboek blijkt dat de studente tegenwoordig liever hier is dan daar. “Heel vaak fantaseer ik dat ik op het station Groningen, Amsterdam of Utrecht een koffie koop, of iets gebakkens en dan in de trein stap.” Ze vraagt zich veelvuldig af of ze het juiste heeft gedaan. “Steeds weer diezelfde vraag: heb ik er wel goed aan gedaan? Zou ik gelukkig zijn geweest als ik als burger in Nederland was gebleven? Wat zou ik doen? Zou ik les geven, vertalen, op de universiteit werken of in een bedrijf? Zou ik verloofd zijn, getrouwd, kinderen hebben?” Eén Vandaag liet vandaag een geluidsopname horen die Nijmeijer eind 2006 naar haar moeder stuurde en kwam met verschillende foto’s, onder andere deze. Volgens deskundigen worden er in Europa studenten met linkse sympathieën benaderd door contactpersonen van de FARC.

10 Responses to “Groningse studente blijkt FARC-lid”

 1. Suuz Says:

  Wat een zielig verhaal en bij 1vandaag melde ze ook nog dat ze waarschijnlijk zwaar gestraft wordt voor het verlies.

 2. PB Says:

  Mooi meisje, zonde dat die in de jungle zit.

 3. Ellen Says:

  Het moest ook gewoon een Groningse zijn, communistisch bolwerk.

 4. Bert Says:

  @ Ellen: lol! :)

 5. DT Says:

  Jammer dat met het openbaren van het dagboek met daarin kritiek haar lot bezegeld is en ze nu waarschijnlijk gefusilleerd wordt.

  Jammer, best een leuk popje.

 6. Hmmm Says:

  Ik verbaas mij trouwens dat de media haar zo keihard veroordelen. 1vandaag had alleen een mevrouw die het meisje twintig keer oerdom noemde ne de telegraaf heeft het over een wereldvreemd meisje die: “Tanja was overigens voordat ze naar Colombia afreisde al een paar jaar de weg kwijt. Ze woonde in een kraakpand in Groningen en zette zich in voor allerlei acties. “

 7. PB Says:

  Er staat een interessante docu op youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v.....mp;search=

 8. Definitie Says:

  RTV Noord
  http://www.youtube.com/watch?v.....ken%2Ehtml

 9. Colombian Says:

  99% of the Colombian who are displaced because of the fear of the paramilitary groups (who think that campesino=guerrillero) and they massacre thousands of innocents.
  Producers of deaths in Colombia: 73%: paramilitary 17%: guerrilla 10%: agents of the State… however, in “kidnappings”, the guerrilla is number 1º not the killings and the “disappearances”

 10. Hilde Says:

  Op de RUG is Tanja Nijmeijer geronseld door de pooier van de Internationale Socialisten Jelle Klaas. Tezamen met Sylvia Brugman van de Internationale Socialisten hebben zij haar gehersenspoeld en aangemoedigd om bij de Farc ts gaan.
  Tanja Nijmeijer vermoord nu arme boeren in de Columbiaanse jungle in naam van het Marxisme en ondertussen heeft haar pooier Jelle Klaas een leuk baantje als armenadvocaat in Haarlen en Sylvia Brugman een leuke baan als onderzoekster op de Erasmusuniversiteit.
  Niet alleen Tanja Nijmeijer, maar ook Jelle Klaas en Sylvia Brugman moeten aangeklaagd worden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Leave a Reply